Derby -09

Derby -09
Norra läktaren Råsunda 9/8 -09

onsdag 25 juli 2012

Bakåt är vägen framåt

Sommartider är också silly season-tider i fotbollsvärlden, och i Bajenland är längtan efter någon spektakulär värvning stor. Det man ropar efter är en giftig målskytt eftersom både Ayranci och Schuler har haft det minst sagt trögt med målfabrikationen och nu i veckan kom åtminstone ett halvt bönesvar när Adelstam från Trelleborg anslöt sig till de grönvita. Jag önskar honom naturligtvis lycka till och hoppas lika mycket som alla andra att han ska bli en målspruta av Hallenius-klass.
Men. Jag menar att vi bör lägga minst lika mycket krut på att få ordning på försvarsspelet om Allsvenskan ska bli något mer än en våt dröm för oss bajare. Efter de sex första omgångarna hade vi en målskillnad på 10-3 och försvarsspelet kändes mycket stabilt, trots Kung Max frånvaro. Vi släppte alltså in i genomsnitt ett mål varannan match och hängde med bra i toppen av tabellen. De senaste tio omgångarna har vi släppt in 18 mål. Det innebär att vi har släppt in 1,8 mål per match från omgång 7 och framåt. De senaste tio omgångarna har vårt försvarsspel varit av en klass som bara bottenlagen Degerfors, Umeå och Värnamo kan matcha när det gäller läckande försvar. Och då ska vi komma ihåg att vi har (i alla fall än så länge) en av seriens bästa målvakter i Hopf.
I de båda senaste matcherna mot Jönköping har vi släppt in tre mål, ett i Jönköping och två på Söderstadion. Målet i Jönköping kom på straff efter att Törnstrand helt i onödan tagit ett omvänt livtag på Tommy Thelin, och målen vi släppte in på Söderstadion var 1) på en hörna som Figueroa gav bort efter att ha stått på röven ensam nere vid hörnflaggan och 2) efter ett anfall som började med att Forsberg drällde med bollen och blev omkulltacklad på egen planhalva. Det håller inte att slarva på detta vis om man vill spela i Allsvenskan. Försvarsspelet måste bli ett par klasser bättre, och därför är jag mycket nyfiken på den nye kanadensaren Ledgerwood som enligt uppgift bland annat kan spela ytterback. Vi behöver all försvarskraft vi kan få, speciellt med tanke på att vår hittills bäste försvarsspelare Theorin blir borta resten av säsongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar